Bogastvo ni materialno obilje, čeprav je tudi to zelo pomembna komponenta. Pravo bogastvo je harmonija na vseh področjih našega življenja.

Velika večina ljudi enači bogastvo z denarjem pa vendar je pravo bogastvo stanje harmonije in dobrega počutja.  Za nekoga lahko rečemo, da je bogat v pravem pomenu besede takrat, ko doživlja harmonijo v vseh vidikih svojega življenja, v prepletu  finančnega blagostanja, izpolnjujočih medsebojnih  odnosov, zdravega razuma in čustvovanja ter  duhovnosti .  Brez teh dejavnikov  ste lahko premožni,  vendar nikoli ne boste bogati. Zanimivo pa je, da bolj ko se približujemo temu stanju harmoničnega bogastva, bolj denar in tisto kar nam denar zagotavlja, prihaja k nam.

 

Ustvarjanje  harmonije nam prinaša dobro počutje,  izpolnitev in celovitost.  Vseh pet dejavnikov je med seboj odvisnih in ko razvijamo enega, tudi ostali pridobijo na moči. Ko skrbimo za naše zdravje tako,  da redno vadimo in jemo zdravo in živo hrano, ustvarjamo številne koristi. Običajno  s temi aktivnostmi  pridobimo zaupanje vase in vzdržljivost,  z zvišano energijo smo bolj uspešni poslovno, izboljšajo se nam odnosi. Smo bolj živi. Duhovna rast poglablja intimo v prijateljstvu in romantičnih zvezah  ter na nek način tudi krepi želje po vzdrževanju fizičnih aktivnosti.

Sama verjamem v harmonijo, ne pa v ravnovesje vseh dejavnikov. Marsikdo uči o ravnovesju, pa sam ni v njem. Edini ljudje, ki so v perfektnem ravnovesju, so pokojni. Pomislimo na tehtnico. Kadar je v ravnovesju, se ne dogaja nič.  Nobene dinamike ni, nobenega življenja,  nobene živahnosti.

V nasprotju pa se na primer pri jazz bandu, ki igra, prav občuti njegovo življenje in živahnost.  Glasbeniki v bendu manj igrajo po notah več improvizirajo.  V življenje spravijo vse nianse in glasba  dobiva obliko v trenutku. To je harmonija.  Različni deli niso v harmoniji, včasih prednjači saxofon, včasih bas, bobni ali pa kitara.  En instrument je v nekem trenutku v ospredju, vsi ostali prispevajo svoj del, vsi skupaj pa ustvarijo čudovite melodije. Vsak glasbenik je samo del magične, mogočne celote. Kako bi to prenesli v svoje življenje?

Želim vas opogumiti, da o svojem življenju razmišljate na ta način. Ko ste v harmoniji, je  en čas v ospredju vaše starševstvo,  potem študij oziroma delo. Potem bo prišel čas, ko bo v ospredju vaš zakon.  Zgodilo se bo, da boste spali samo po dve uri, nosili ista oblačila nekaj dni zaporedoma. To ni najbolj prijetno, vendar je potrebno,  saj končujete poslovni plan,  ki vam bo prinesel velik zaslužek in zaslužen počitek , ki bo sledil. Če bi bili v popolnem ravnovesju, ne bi nikoli delali v tistih norih urah in bi se spraševali, kaj ste zamudili.

Popolno ravnovesje je smrt, smrt razuma in duha.

Ob pomanjkanju ravnovesja se nam porajajo občutki krivde, katerim se bo potrebno odpovedati. Sedaj ko vemo, da se ne zgodi nič dinamičnega, ko smo v ravnovesju, zakaj bi si ga želeli ?

Harmonija je tisto, kar je dinamično in polno življenja.  Lahko izberemo tudi avanturo v valovnem morju, kjer sicer valov ne moremo nadzirati, lahko pa se naučimo surfanja.

Ne glede na to, kako je življenje radodarno z nami, je vedno dovolj prostora za osebne preobrazbe,  za večje bogastvo, ki nam ga ponuja univerzum. Če se v tem trenutku težje prebijate skozi katero od petih področij,  to ne pomeni, da niste perfektni, čudoviti in čudežni. Pomeni le, da ste pripravljeni za premik.

Prijavite se na e-novice

Kontaktirajte nas

    Rezerviraj termin

    JH LiFE BOOK zagotavlja interdisciplinarni pristop pri doseganju vaših osebnih ciljev. Rezervirajte termin in dogovorili se bomo za osebno srečanje.

    REZERVIRAJ ZDAJ