Avtor: David Martinc

˝Otrok ni miniatura odraslega človeka. Otroci gledajo, mislijo in čutijo na svoj način (Rousseau).˝

Otrok in mladostnik ob gibanju razvijata svoje telo. Telesna in športna dejavnost močno vplivata na njun celostni razvoj. Poleg neposrednega razvoja psihomotoričnih sposobnosti, športnih znanj, povečanja kondicije in pozitivnega vpliva na zdravje, vplivamo tudi na razvoj pozitivne samopodobe, razvoj notranje motivacije, razvoj socializacije (športno obnašanje, spoštovanje nasprotnika) in na oblikovanje lastnosti kot so vztrajnost, borbenost …


Lahko bi rekli, da je pravilno usmerjen šport v otroštvu in mladostništvu najboljša naložba za ustvarjalno in polno življenje.

V praksi se pri delu z mladimi neustrezen proces vadbe in nepedagoško ravnanje z otroki pojavljata zelo pogosto. Prehitro namreč prihaja do ozke specializacije športnega področja. Pot do vrhunskega športnega rezultata je dolgotrajen proces, ki poteka skozi faze. Vsaka faza upošteva leta treninga in biološko starost (upoštevanje bioloških sistemov: kostni, živčni, hormonski …).

Za pravilno usmerjeno in oblikovano vadbo otrok in mladine je potrebna široka baza, ki zahteva učenje gibanja z raznovrstnimi, kompleksnimi vsebinami. Napredek v moči nastane kot posledica živčnih mehanizmov, prav zato mora biti poudarek vadbe na kompleksnejših vajah. Otroštvo je čas za razvoj tehnike teka, zaznavanje lastnega telesa v prostoru ter razvoj ravnotežja in koordinacije. Ker je kostni sistem še v razvoju, dajemo prednost večjemu in širšemu naboru vaj, manjši intenzivnosti in večjemu številu ponovitev. Zaradi hitrejšega razvoja živčnega sistema in njegovih adaptacij, je prirastek po vadbi moči večji. Zato lahko v tem času razvijamo tudi hitrost in agilnost ter začetke pliometrije (učenje skoka, doskoka, faze amortizacije).

 


Okrepiti je potrebno mišice centra telesa, ki skrbijo za optimalno držo. Obvladanje lastne teže pri treningu moči pa ugodno vpliva na razvoj kosti, vezi in tetiv, ki so zato sposobnejše za nadaljnjo vadbo z zunanjimi bremeni.

Največji idol mlademu športniku predstavljajo starši in trener. Potrebno se je torej zavedati pomembnosti naše vloge v razvoju športnih sposobnosti pri otroku in prevzeti odgovornost, ki jo ta vloga prinaša.

 

 

 

 

Prijavite se na e-novice

Kontaktirajte nas

    Rezerviraj termin

    JH LiFE BOOK zagotavlja interdisciplinarni pristop pri doseganju vaših osebnih ciljev. Rezervirajte termin in dogovorili se bomo za osebno srečanje.

    REZERVIRAJ ZDAJ