Telesna drža je zrcalo vsakega posameznika. Skozi evolucijsko obdobje se telesna drža spreminja, na to pa v veliki meri vplivajo dejavniki okolja. Tako napredek v tehnologiji predstavlja dvorezen meč; po eni strani nam dviguje kvaliteto življenja, po drugi strani pa smo postali njegovi ujetniki. Prav slednje pa se odraža na telesnih značilnostih.
Pravilna telesna drža mora postati ideal h kateremu stremimo, saj predstavlja ravnotežje celega telesa v gibanju. Vsak posameznik ima možnost vplivati na njo, za to je izrazito individualna, odvisna od spola, biološke starosti, telesnega razvoja in tudi čustvenega stanja oz. razpoloženja.

Telesno držo  (statično ali dinamično) lahko opredelimo kot skupek živčno-mišičnih zahtev, ki informacije o dejanskem stanju telesa in telesnih segmentov dobijo iz proprioreceptorjev, ravnotežnega (vestibularnega) in vidnega organa. Vsako odstopanje od normalne drže oz. normalnega položaj  pa slabo vpliva na druge dele telesa, kjer lahko pride do preobremenitev oz. deformacij (Cressey, Hartman in Robertson, 2009). Prav zato pa je vsako telo potrebno obravnavati kot celoto in ne ločeno po segmentih.

Glavni namen analize telesne drže je dobiti vpogled v vsakega posameznika, identificirati njegove omejitve, nepravilnosti in asimetrije. S tem lahko preprečimo nastanek težav, še preden ogrozijo naše gibalne zmožnosti in zdravje. Prav tu pa se je potrebno zavedati, da največ lahko storimo prav mi sami.

Prijavite se na e-novice

Kontaktirajte nas

    Rezerviraj termin

    JH LiFE BOOK zagotavlja interdisciplinarni pristop pri doseganju vaših osebnih ciljev. Rezervirajte termin in dogovorili se bomo za osebno srečanje.

    REZERVIRAJ ZDAJ