S pomočjo sodobne tehnologije in hkratnem zavedanju lastnega telesa, znanja in okolice, lahko življenje postane lahkotnejše, z manj težavami. Dandanes pa vse skupaj deluje ravno obratno. Nerešeni problemi se kopičijo, časa zase pa imamo čedalje manj. Neurejenost odnosov se nadalje kaže v okolju kjer delujemo, davek, ki nas nikakor ne zaobide, pa se odraža na našem počutju – do katerega pogosto niti nimamo dostopa (senzomotorna amnezija), vsaj dokler nas ne ustavi telesna bolečina ali kronične težave.

Vsak človek ima sicer svojevrsten način gibanja, kjer pa je (večinoma) moč opaziti veliko popačenih gibalnih vzorcev. Gibanja so toga, neučinkovita, ni usklajenosti v delovanju mišično-skeletnega in na koncu seveda tudi živčnega sistema. Ko z neustreznim gibalnim vzorcem opravljamo delo/gibanje, uporabljamo preveč energije ter neprimerno stopnjo intenzivnosti, vse skupaj zgolj poslabšamo. Po drugi strani je opaziti tudi drugo skrajnost, kjer ljudje ne vlagajo praktično nič časa in energije v kakršnokoli gibanje. Le-to namesto njih opravi avto, vzpenjača, dvigala, tekoče stopnice, servo volani, “soft” vrata, fina miška in mehki “touch zasloni”.

Potrebujemo dobro zavedanje svojega telesa, saj bi morali obvladati lahkotnost in učinkovitost gibov, ki se jih lahko učimo skozi AEQ vaje, šele nato pa bi lahko razmišljali o moči telesa, pridobivanju kondicije, uporabi različnih oblik športa in drugih aktivnosti. Z optimalno uporabo energije/giba, razumevanjem in zavedanjem delovanja našega gibalnega sistema (povezava “telesa in okončin”), opravimo hkrati tudi velik delež na pridobivanju “moči, gibljivosti, mobilosti in kondiciji” telesa. V današnjih časih je vrstni red zamenjan ali samo enostranski. Le-to se odraža tudi v družbi, tako na gibalnem kot odnosnem področju.

Janez Homšak

-idejni vodja JH studia

-učitelj AEQ metode & AEQ dihanja 1. stopnje

(Samorefleksija & povzetek učbenika AEQ dihanja)

Freelancer young woman suffering with neck pain massaging her neck while working in her office at home

Prijavite se na e-novice

Kontaktirajte nas

    Rezerviraj termin

    JH LiFE BOOK zagotavlja interdisciplinarni pristop pri doseganju vaših osebnih ciljev. Rezervirajte termin in dogovorili se bomo za osebno srečanje.

    REZERVIRAJ ZDAJ